2020-10-07 12:22:10• hírek • MTI

Eb-pótselejtezők - Tizenhat csapat négy helyért

Tizenhat csapat, köztük a magyar és a román is küzd a maradék négy helyért a 2021 nyarára halasztott labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjében, melyben csütörtökön rendezik az elődöntőket.

A mezőnyben három társházigazda – Magyarország, Románia és Írország –, valamint hat potenciális újonc szerepel, de hetedikként ott van Szerbia is, amely önálló országként még nem vett részt a kontinensviadalon, csak korábban Jugoszláviaként.

A három rendező közül legfeljebb kettő juthat ki az Eb-re, mivel a magyarok és a románok azonos ágon szerepelnek, újonc viszont biztosan lesz, ugyanis a Georgia, Fehéroroszország, Észak-Macedónia, Koszovó négyes valamennyi tagja lemaradt az eddigi összes Eb-ről, amelyen rajtuk kívül még Izrael és Bosznia-Hercegovina debütálhat a pótselejtezőből.

Korábban az Eb-pótselejtezők oda-visszavágós párharcok voltak – a magyar csapat a négy évvel ezelőtti tornára a norvégok legyőzésével jutott ki –, azonban a Nemzetek Ligája bevezetésével ennek rendszerét megváltoztatták, így ezúttal két egymeccses párharcot kell nyerni a részvétel kiharcolásához. Az új sorozat végeredménye alapján divíziónként az a legjobb négy válogatott került a 16 csapatos mezőnybe, amely nem jutott ki a selejtezőkről. Mivel az élvonalat jelentő A osztályból csupán egyetlen gárda, az izlandi maradt le az Eb-ről, így azt három C divíziós gárdával, köztük a magyarral töltötték fel.

A pótselejtező elődöntőit és fináléit is márciusban rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, így az elődöntőket végül csütörtökön pótolják, a finálékra pedig november 12-én kerül sor.

Az Európa-bajnokságnak 2021. június 11. és július 11. között Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont. A magyar fővárosban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz. Ha Marco Rossi szövetségi kapitány válogatottja kijut, akkor a világbajnok franciákat és a címvédő portugálokat fogadhatja hazai pályán, illetve a németek vendége lesz még a csoportjában.

    Az Eb-pótselejtező elődöntőinek csütörtöki programja:

    A divízió:
Bulgária–Magyarország, Szófia 21.45
Izland–Románia, Reykjavik 21.45

    B divízió:
Szlovákia–Írország, Pozsony 21.45
Bosznia–Hercegovina - Észak-Írország, Szarajevó 21.45

    C divízió:
Norvégia–Szerbia, Oslo 21.45
Skócia–Izrael, Glasgow 21.45

    D divízió:
Georgia–Fehéroroszország, Tbiliszi 19.00
Észak–Macedónia - Koszovó, Szkopje 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: